O PERSPECTIVĂ ASUPRA INTIMITĂȚII NOASTRE (ESEU) II

29 aprilie 2010 § Lasă un comentariu


Tendința fiecăruia dintre noi este de a ne ignora UMBRA. Unii o numesc timp, vremuirea morții care este spaimă. În acest sens, un vers din Eminescu este pur și simplu șocant: „Iar timpul crește-n urma mea / Mă-ntunec.” Aici regăsim acea imagine copleșitoare a umbrei ce ne cotropește ființa odată cu apropierea de moarte.

UMBRA, observată de Jung, are ceva străin și ostil. Ea este dușmanul subtil și atroce din noi. Teologii îl numesc diavol. Dar majoritatea oamenilor îl văd sub forma groazei de moarte.

UMBRA apare în vis fie ca apă, fie ca o fantomă respingătoare, fie ca bătrân descărnat, rânjind sinistru. Jung vorbește aici despre un complex moral, care ne amintește de acea dualitate a lui Dorian Gray. În acest sens, UMBRA mai poate fi cenzorul nostru în codul comportamentului social, acea cutie a Pandorei pe care o ținem grijulii ascunsă în adâncul persoanei noastre, acea cămăruță unde e preferabil să nu intri pentru a nu dezlănțui Furiile infernului moral dantesc.

Metaforic vorbind, UMBRA se naște când ne dăm seama că suntem vremelnici. Realist vorbind, UMBRA înseamnă refulare, autocenzurare.

Pe tărâmul viselor încetăm să mai fim noi înșine. Animus îl surprinde pe anima și invers. Rezultatul: întoarcerea la androginatul originar căci în povestea sufletului sângele se-ntoarce-n matca sa, cum ar spune Blaga, iar barierele exterioare se prăbușesc lin și iremediabil.

Sexul sufletesc al bărbatului poate fi pur și simplu femeie, după cum erosul sufletesc feminin poate fi unul masculin.

În imaginea sufletului, distincția de natură morală bine-rău este inoperantă. De aici încolo, raționalismul împărțirilor pragmatice nu-și mai are rostul. În ambiguitate zace misterul iar anima lunară poate fi (eminescian) înger sau demon.

© DANIEL KIȚU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading O PERSPECTIVĂ ASUPRA INTIMITĂȚII NOASTRE (ESEU) II at Daniel Kitu Blog.

meta

%d blogeri au apreciat asta: