O PERSPECTIVĂ ASUPRA INTIMITĂȚII NOASTRE (ESEU) III

3 mai 2010 § Lasă un comentariu

În reprezentările oricărui bărbat cea mai pură fecioară poate exala în vreo noapte fierbinte, încărcată de patimi, aburul otrăvii vrăjite a dansului Salomeei. Dansul care-aduce moartea poartă în sine acel nimb al trupului neprihănit dar anima exterioară colcăie-n străfunduri de pofta distructivă, mortală, a animusului.

Zăbovind asupra acestor teme atât de fascinante nu putem ignora termenul de PERSONA: atitudinea exterioară a individului. Jung pomenește aici de masca actorului grec.

Masca: atribut al bestiarului fabulos;

Masca: iluzie care poate ascunde o alta.

Lanțul de măști este esența carnavalului unde adevărata personalitate a umanului se ascunde de sine și de ceilalți. El nu dezvăluie decât o altă minciună.

Oglinda care ascunde, masca perfidiei, narcisismul mutilant, proteic, apa opacă din care se nasc mlaștinile neputinței – complexul sisific al privirii…

În cămara sufletului, orice PERSONA-ANIMUS se efeminează, în timp ce orice PERSONA-ANIMA se masculinizează. Aici, Jung se lasă copleșit de regula universală a confuziei dintre sensul activ al virilității și sensul pasiv al femininului. Aici apare, însă, precizarea mult mai actuală a francezului Alain Finkielkraut care vorbește despre drama interiorității ostracizate de exterioritate.

În exterior, femeia pare mai fragilă, mai neajutorată, convențional vorbind, mai mult dependentă de legea patriarhală.

În interior, în schimb, rolul se inversează: bărbatul este cel frustrat. De cele mai multe ori, în abisul intimității, ANIMA devine limita ANIMUSULUI. De aici, mitul femeii-turn de fildeș, închisă-n propria-i dorință de-a capta prin refuz.  Un captatio benevolentiae uzând cu perfidie de o retorică negativă.

Sau dorința ascunsă a masculului de-a deveni, în intimitate, sclavul sexual al femeii care în exterior rămâne aceeași delicată plantă, stropită deseori de poftele dominatoare masculine…

© DANIEL KIȚU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading O PERSPECTIVĂ ASUPRA INTIMITĂȚII NOASTRE (ESEU) III at Daniel Kitu Blog.

meta

%d blogeri au apreciat asta: