SUPA FILOSOFICO-POETICĂ (prima parte)

11 Mai 2010 § Lasă un comentariu

Vom întreprinde acum o călătorie în lumea mereu nouă a Luceafărului eminescian iar pentru asta îl vom chema în ajutor pe… Heidegger. Cine e acesta? Ei bine, e un filosof originar din sudul Germaniei, din munții Pădurea Neagră, care a viețuit și a creat în prima jumătate a secolului al XX-lea. Acest filosof se va plimba acum împreună cu noi prin pădurea poetică a Luceafărului, dacă ne este permis a-l parafraza pe Eco.

Ne vom opri în luminișul ce ni-l arată pe Zburător încarnat în toată splendoarea sa. Este vorba despre secvența epifanică a poemului, aceea în care, făcând pe plac iubirii sale, Luceafărul se coboară în lumea contingentului, se în-lumește. Tocmai aici intervine Heidegger. Problema fundamentală pe care și-a pus-o el a fost cea cu privire la ființa ființării. Vom încerca aplicarea acestui concept la secvența din poemul eminescian asupra căruia ne-am oprit (corporalizarea astrului din primul tablou al poemului). În felul acesta vom putea prepara un fel de supă teribil de gustoasă din toate aceste ingrediente.

Dar în primul rând cu ce lucrăm? Ce reprezintă cele două concepte filosofice heideggeriene?

Heidegger deosebește ființa de ființare într-un mecanism de gândire de tipul păpușii rusești. Astfel, ființarea este receptaculul ființei iar aceasta din urmă nu poate exista fără cea dintâi. Ființarea ar fi, în această accepție manifestarea, „văzutul” unui fenomen, în timp ce ființa este partea ascunsă a lunii, nevăzutul, esența acelui fenomen. În concluzie, ființarea ascunde ființa.

© DANIEL KIȚU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading SUPA FILOSOFICO-POETICĂ (prima parte) at Daniel Kitu Blog.

meta

%d blogeri au apreciat asta: