ȚEPELUȘUL

13 mai 2010 § 3 comentarii

M-am inspirat din Alfred Jarry, UBU ROI.

Și am văzut un tărâm… Cică s-ar spune că e de basm… Am mai văzut un popor oarecare despre care se tot povestește că s-ar nutri mereu din filosofia mămăligii… Apoi am întrevăzut un conducător brav, un veritabil cârmaci al națiunii care se tot aleargă pe sine prin cotloanele și holurile vanității personale și căruia-i place să se audă, să se privească, să se amușine cum tot face schime de la balconul autorității lui supreme…

Îmi văd zilele scurgându-se prin labirintul de țevi – absolut kafkian – al minciunilor spuse cu nonșalanță de piticul puterii.

Ce este PUTEREA de fapt?? Este, poate, darul dat de Dumnezeu minților slabe de-a se iluziona permanent cu o crucificare făinoasă peste altarul propriei găunoșenii.

Și tot Ubu este cel care se-mpreunează aici și acum, HIC ET NUNC, cu apostatul stindard al măreției naționale, Vlad Țepeș.

Există, asta este clar, un ecran personal peste care unul sau altul dintre mai marii noștri își proiectează, aproape falic, grandomania purulentă. Există, asta e clar, o fobie, o aproape creștinească obsesie a țepuirii celor mulți și umili.

Carol al II-lea era acuzat că-și tot întreținea egolatria printr-o camarilă murdară și bicisnică. Să nu uităm însă că pe vremea aceea România chiar exista, independent de fovismul nu știu cărui cap încoronat al ei. Camarila de astăzi este doar oglindirea banală și pauperă a unei lipse de orizont.

Marele nostru conducător pozează de ani buni în ipostaza țepuitorului națiunii dar nu este decât un umil țepeluș care se tot gudură pe la porțile masive-ale ISTORIEI al cărei depozitar se iluzionează că este.

Într-o societate în care cavourile hiperbolice ale senatorilor se clădesc peste mormintele neștiute ale eroilor naționali, nădejdea de vindecare spirituală este doar fum și vânt.

Aș spune un colind dar suntem în miezul verii.

Mi-aș spune doina de-nmormântare dar teamă mi-e că nimănui nu-i pasă de moartea lentă a sufletelor noastre!!!

13 mai 2010

© DANIEL KIȚU

Reclame

§ 3 Responses to ȚEPELUȘUL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading ȚEPELUȘUL at Daniel Kitu Blog.

meta

%d blogeri au apreciat asta: